Archi-poetické zápisky :)

ERASMUS v Glasgow XXI (Krása stvoření)

16. 4. 2010 20:28
Rubrika: Zápisky | Štítky: soutez:krasa-stvoreni

Dnešní krátký příspěvek přidávám v rámci tématu měsíce na signálech.cz a tím je Krása stvoření. Pro ty, kdo neví, o co jde - jedná se o zdejší foto a poeto soutěž s cílem zahledět se na přírodu a její krásu.

Církevní otcové mluvili o trojích knihách, ze kterých lze čerpat v duchovním životě - knihách Písma, svědomí a přírody. "Z velikosti a krásy tvorstva srovnáním lze poznat jejich Stvořitele," tvrdí s tichým odkazem na řeckou filozofii pisatel knihy Moudrosti.

         

Téma mi je mi osobně velmi blízké. Ač si to často neuvědomujeme, krása světa a přírody je vlastně něco velmi nesamozřejmého a zvláštního. Když ocituji kněze a biologa Marka Orka Váchu, jehož myšlenky k tématu křesťanství-příroda mně velmi oslovují - ať jsme věřící nebo nevěřící nebo je nám to tak nějak jedno - všechno to naše cestování na dovolenou, do hor, liduprázdných míst a nedotčené přírody je často jakýsi zcela neuvědomělý vzkaz Stvořiteli, že příroda, kterou máme okolo sebe je krásná, obdivuhodná, že nám stojí za to za ní putovat a překonávat dlouhé vzdálenosti, trpět horkem, zimou a nepohodlím, abychom ji spatřili.

Víte, co je na prvním místě v hodnocených seriálech na ČSFD? Nejsou to Simpsonovi, překvapivě, ale seriál Zázračná planeta, s dech beroucími úžasnými záběry na naši Zemi, a zachycující neuvěřitelnou rozmanitost života na ní. Zajímavé, že?

Já osobně nemám nejmenší pochybnost o tom, že Skotsko je živoucím důkazem o kráse stvoření, a jestli lžu, tak ať na mně spadne dvacetitunová velryba! Rozhodl jsem se tedy zapojit se do soutěže výběrem několika fotek a krátkou básní: 

 

Skotský poutník

Neznámý kráčel krajinou
šel mlhou sám.
Daleko mířil, kráčel tam,
kde nejzazší pevniny leží mez.
Pršelo.
Kapky mu po tváři stékaly,
a slova s sebou, jež si nes,
že Bůh svět tvoří právě dnes!

Hory mu vstoupily do cesty
šel přes ně dál.
Široká údolí přecházel,
nohy mu odíral tmavý vřes.
Svítalo.
A vítr zvěstuje, to co děl,
radostným vlnkám na Loch Ness,
že Bůh svět tvoří právě dnes!

Zemi tu zalila slunce zář,
a poutník stál.
Duha Smlouvy se zjevila,
a v jejích barvách kvetl vřes.
Byl jasný den.
Neznámý zašeptal slova svá:
Oči své zavři, žij, a věz,
že Bůh svět tvoří právě dnes!

 

 

       

Zobrazeno 1543×

Komentáře

Jindrah

Moudrý to muž.

archiStrata

To si piš, kmotře. Jestli on to nebyl Highlander? :) :)

archiStrata

Díky organizátorům soutěže Krása stvoření a získaným hlasům lze nyní dvě z těchto fotek i básničku spatřit v galerii brněnského Studentského centra v rámci benefiční výstavy nesoucí název - jak jinak, "Krása stvoření". Děkuji všem, kdo hlasovali a především Stvořiteli samotnému :)))

http://tym.signaly.cz/1010/beneficni-vystava-krasa-stvoreni

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková