Archi-poetické zápisky :)

ERASMUS v Glasgow X (svatoondřejské náhodičky)

3. 12. 2009 18:34
Rubrika: Zápisky

 

X - vždycky mi vrtalo hlavou, proč mají Skoti na své vlajce to bílé X-ko. Vám možná taky. Tak to je svatoondřejský kříž. Jak k němu přišli, to je zajímavá historie a tak zrovna náhodou souvisí s městem St Andrews, které se nám o víkendu poštěstilo navštívit.

[St Andrews]

Bylo načase, protože posledních 14 dní jsem strávil tak trochu mimo čas a prostor - zatímco Glasgowské ulice skrápěl vytrvalý déšť a silný vítr obracel bezbranným chodcům deštníky naruby (ano! to se tu stává v jednom kuse!), já soustředěně klikal ateliérový projekt základní školy. :-) O tom, jak to dopadlo a co je tady vůbec ateliér zač, bude příští příspěvek. Každopádně, po odevzdání konečně člověk může volněji dýchat a připadat si zase jako erasmák.

Odevzdání oslavila naše česká grupa skvělou bramborákovou párty, víno teklo proudem a vůbec bylo to fajn, děcka mi taky dali k mým narozeninám dort s fotbalistama FC Celtic - a nutno poznamenat - jsou to skutečně dobří hráči :-D

Přesto škole tak úplně neodzvonilo, hned po prvním ateliéru následuje druhý, ve kterém budem navrhovat malou univerzitní knihovnu v malém městě - pro bohaté Skoty a bohaté erasmáky tím městem bude německý Eichstatt (kam se letěli podívat), no a pro nás ostatní právě historické St Andrews, jež se nachází na východním pobřeží Skotska. Parcelu pro knihovnu si máme zvolit sami, že prý už jsme na to dost velcí a rozumní :-) Do Vánoc máme prezentovat základní plány, postřehy a analýzy, na začátku druhého semestru v lednu pak společné analýzy důkladné.

              

 Když už se tedy máme trmácet do St Andrews a zpět, proč si z toho neudělat pořádný několikadenní výlet, že? Tak se naše česká skupina posílená o erasmáka Erika z Drážďan vydala v neděli busem na místo, kde se osobnost svatého Ondřeje nesmazatelně promítla do dění ve Skotsku.            

          

[Sv. Ondřej a skotská vlajka]

Sv. Ondřej byl jedním z Ježíšových apoštolů. Hlásal křesťanství především v Malé Asii, na stáří se usadil v Řecku. Za pronásledování křesťanů během vlády císaře Nerona byl zatčen a ukřižován, ovšem necítil se hoden stejného kříže jako Kristus, proto dobrovolně požádal své katy, aby ho raději ukřižovali na kříž ve tvaru X. Po jeho smrti pak křesťané uchovávali jeho kosti jako relikvie, dnes jsou uloženy v Amalfii, ležící jižně od Neapole.

[torzo katedrály]

Legenda praví, že řecký mnich Regulus na příkaz anděla, který se mu zjevil ve snu, odvezl část kostí pryč, aby je zachránil před Konstantinopolskými vojáky, a plul až na konec tehdy známého světa - překvapivě jím bylo právě Skotsko :-) Co se nestalo - Regulova loď zde ztroskotala, a tak jeho cesta dospěla ke svému cíli :-) Na skále nedaleko místa ztroskotání se brzy rozrostlo náboženské centrum celoskotského významu, s velikou katedrálou a sídlem biskupů. A kříž svatého Ondřeje, nyní již také patrona Skotska se dostal až na skotskou vlajku. A my architekti z pozemáku též víme, že to je taky stavařský prvek :-D

Nás St Andrews přivítalo neobyčejně studeným a větrným počasím :-) Během 3 dnů jsme prošmejdili centrum a přilehlé části města, skutečně úchvatný je areál bývalé katedrály a okolí. Z katedrály totiž zůstalo dodnes pouhé torzo - za náboženských bouří předcházejících reformaci se totiž jako symbol katolictví stala obětí zpustošení.  Z věže stojící vedle katedrály jsme pak mohli shlédnout město jako na dlani.

[pohledy na město z věže sv. Regula]

Vysoké skály, na nichž je město zbudováno, bičují vysoké vlny severního moře. Na druhé straně města se pak nachází veliká písčitá pláž, která se za odlivu leskne jak zrcadlo. Stíhačky startující z velmi blízko položené základny RAF co chvíli přehluší veškeré dění mocným zaburácením :-)

[pláž za odlivu]

Aby svatoondřejských náhodiček nebylo málo, zrovna v pondělí večer město slavilo jeho svátek. Po hlavní ulici večer pochodovali dudáci a hráli své chytlavé pochodové melodie, svátek pak pokračoval Ceilidh (lidovou tancovačkou) pod širým nebem. My jsme ale byli dost unavení a uchýlili se zas na hostel, k vínečku a whiskey :-)

[někteří z účastníků výletu]

V úterý dorazili učitelé říct nám ještě něco víc o vlastním zadání. Zbývalo už tedy jen nafotit vhodné parcely, něco málo naskicovat a protože nám už místní zima vlezla pořádně za nehty, sedli jsme na bus a nechali se unášet zvlněnou krajinou zpět směrem do Glasgow.

Příští příspěvek bych tedy rád věnoval místnímu ateliéru, tak se těšte!

[jedna z vhodných parcel u stávající univerzitní knihovny]

 

 

Zobrazeno 3635×

Komentáře

kubik

No Honzo, teda-moře je úchvatný, Skotsko hezký a to torzo katedrály, no to by bylo... jako squelýýý :-)

archiStrata

Jakoooo to máš pravdu, ani to myslím na fotkách nevynikne jak ta katedrála byla obrovská.. bylo to holt velmi dlouho nejvýznamnější místo skotské katolické církve.

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková