Archi-poetické zápisky :)

ERASMUS v Glasgow XXXI (Mamka s taťkou)

23. 7. 2010 13:11
Rubrika: Zápisky

Druhý červnový týden mi dorazila královská návštěva, alias mamka s taťkou. Počasí bylo zezačátku typicky hrozné, na červen úděsně zima a pršelo, pozitivní na tom bylo, že mohlo být už jenom líp. :) Krom Edinburghu, Glasgow a St Andrews jsme zavítali i do Highlands, a poslední den jsem, alespoň na chvíli, měl rodiče dokonce dvoje :))) O pár dní později jsem ještě stihl vykonat jeden pořádný kolovýlet v okolí Glasgow.

 

Edinburgh je pro mně prostě prokleté město nebo co. Vždycky, když jsem se tam vydal, nehorázně pršelo a to za celý roční pobyt bez výjimky!!! Krom Edinburghských klasik tak přišla k duhu kdejaká skrýš, takže jsme prozkoumali National Scottish Museum a i vnitřek jejich Parlamentu. V National museum se skrývají poklady skotské kultury a historie. Ovšem barák samotný je jedna z největších architektonických tragedií pod sluncem. Postmoderna podle oblíbeného zvyku obložená kamenem, prosím, ať si. Ale dispozice samotná je táák totálně zmatená, plná nejrůznějších zákoutí a snad 4 různá schodiště jen korunují prostor, v němž se zkrátka nevyznáte. Bloudíte zoufale z místnosti do místnosti a nestačíte se divit, kde jste zase zrovna vylezli. Nicméně exponáty samotné, především stroje a technika z průmyslové revoluce, jsou zajímavé a mnohdy funkční/hýbací.

     

[National Museum. Úniková cesta. Ale kam vede ... ??????? hihihi ]

Také interiér skotského Parlamentu předčil všechna moje očekávání, v komplikovanosti a předimenzovanosti všech, i těch nejzapadlejších detailů mu není rovno, jako např. tady na obrázku v zasedacím sále. Stavbu detaily také pekelně prodražily. Z Holyrood Parku nad Parlamentem se dá obdivovat celé panorama města.

 

Nejlepším a nejpohodlnějším způsobem, jak návštěvě ukázat Glasgow, jsou sightseeing autobusy double-deckery, které obkrouží ty nejdůležitější památky ve městě. Autobusy jsou částečně odkryté a když máte štěstí na počasí, tak krásně všechno vidíte pěkně zvysoka, jízdenka platí dva dny. Heh, když máte to štěstí ..... :)))))))  Krom Glasgowských klasik, o kterých už tu na blogu byla řeč jsme s drahými rodiči zavítali i do University of Glasgow, jejíž hlavní klasická budova s věžičkami jako někde v Cambridge nebo Oxfordu navozuje atmosféru Harryho Pottera a pár dalších.

       

[VLEVO: Věž University of Glasgow VPRAVO: Univerzitní kaple]

Největší úspěch ovšem zaznamenala návštěva "Science Centre" u Clyde. Taťka je totiž nadšenec do fyziky a tak interaktivní expozice prezentující zábavnou a názornou formou nejrůznější fyzikální zákonitosti slavila plný úspěch. Optické klamy, akustika, nejrůznější vtipné exponáty atd. atd. Taťka dokázal u všeho citovat fyzikální zákony a vysvětlit nechápavým, proč ta která věc dělá právě tohle. Centrum je all day fun pro celou rodinu, obzvlášť pro děti. :))) Mně se nejvíce líbila tzv.Tower of Power, kde si můžete na vlastní kůži zkusit, kolik elektřiny sežere ten který potřebič. Stačí jen uchopit klikou a točit..... Centrum navrhl BDP Building Design Partnership jako 3 dílčí části, Science Mall, IMAX 3D kino a Glasgow Tower, která slouží pro meteorologická měření a je otočná o plných 360°.

     

      

[VLEVO: Science Mall, UPROSTŘED: demonstrace elektr.článku VPRAVO: zrcadla-"zmizení" :-D]

V centru můžete shlédnout i mnoho citátů a moudrosti o vědě a poznání. Tak alespoň jeden:  "Science itself is neither good or bad; it is organised knowledge and a method, a tool or a weapon, which society can use for good or evil"    A.Irwin, 1999. Skoro se divím, že to nikdo neřekl už mnohem dříve :) 

Druhý den v Highlands se počasí dostalo do úplně opačného extrému. Obloha celý den téměř bez mráčku a slunce pálilo jako o život. V Glencoe jsme vylezli na Pap of Glencoe, sympatickou homoli 742m vysokou. Samotný závěr výstupu byl vlastně i docela náročný, ale panorámata stála za to. A věřte nebo nevěřte, slunce celý den pálilo tak, že jsme se ve Skotsku opálili, až spálili. :-D :-D :-D  Would you believe that?

[The Pap Of Glencoe - ta homole vlevo] 

V St Andrews bylo už počasí tak akorát, a krom katderály a historického centra byl k vidění i golf, který má své kořeny právě v tomto městě na východním pobřeží, nakonec došlo i na smočení nožiček na krásné místní pláži.

     

Na závěr návštěvy jsme navštívili Byrnsovy v Helensburghu, u kterých jsem na podzim strávil víkend. Jsou to hrozně moc fajn a pohostinní lidé z místní farnosti baptistů. V Helensburghu zrovna ten den probíhaly místní Highland Games, po nich nás vzali na krátký výlet a pohostili úžasnou večeří. Pak následovala malá ochutnávka whiskey. Taťka, který už celkem dlouho neprocvičoval svou angličtinu, po čtvrté nebo páté sklínce whiskey prohlásil, že se jeho angličtina teď výrazně zlepšila. :-D :-D

 

[Rodičové s paní Byrnsovou]

Několik dní po odjezdu rodičů jsem uskutečnil takový celkem ambiciózní kolovýlet. Vlak mně dovezl do Dublane, což je nějakých 40km od Glasgow a já motaje se přes přírodní park Trossacks dojel zpět. Krajina pod Ben Lomondem byla nádherná, obzvlášť okolo Loch Katherine, překrásné jezero, takové i trochu tajemné. Není divu, že Spisovatele Waltera Scotta zdejší krajina inspirovala k napsání dramatické básně The Lady of the Lake.

 

[The Trossacks, Loch Katherine]

Ovšem asi jsem jako tak úplně neodhadl kilometry a do Glasgow jsem se navrátil asi o půl druhé v noci :))). To zas tak nevadilo, protože Skotsko už leží přeci jen kus na sever, v tuhle roční dobu se tu stmívá dost pozdě a ještě před půlnocí je světlo, takový skoro polární den. Ale moje levné kolo z blešáku, ač po městě bezproblémové, nebylo zkrátka děláno na delší vyjížďky (a vlastně velikostí bylo spíš dětské). Po celodenním ježdění mně bolelo doslova všechno a druhý den jsem se skoro nemohl hnout :-DDDD. Celkem jsem ujel asi 50mil, tj. přes 80 km. Kolo taky dostalo zabrat a celé se rozvrzalo. :)))))))

Ještě že nakonec nedopadl můj původní plán vyrazit na několikadenní kolovýlet z Inverness na severu a dojet až do Glasgow. Nepočítám-li přetížené silnice, zcela jistě by to ztroskotalo, buď by se sesypalo kolo anebo já. :)

Jan

Zobrazeno 2064×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková